• Inicio
  • Actualidad
  • Diputació potenciarà la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l'Alt Maestrat

Diputació potenciarà la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat

viernes, 01 febrero 2019 - Castello Ruta de Sabor

La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic a l’interior de la província a través de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat, que enguany es desenrotllarà els pròxims 9 i 10 de febrer al municipi de Catí

La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic a l’interior de la província a través de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat, que enguany es desenrotllarà els pròxims 9 i 10 de febrer al municipi de Catí. Així ho ha anunciat el diputat provincial de Desenvolupament Rural i alcalde del municipi, Pablo Roig, qui va presentar la iniciativa a Madrid Fusión junt amb l’ambaixador de Castelló Ruta de Sabor, Martín Berasategui. Roig assegura que “estem consolidant aquesta mostra com una de les més antigues i reputades d’Espanya, la qual cosa li atorga el màxim valor afegit a tot el treball que estem fent per posicionar la nostra província com el millor rebost de la Mediterrània”.

Cal tindre en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-se a ell per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.

Un complet programa d’activitats per a tots els públics

Durant tot el cap de setmana, en la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de trufa fresca i productes elaborats, plantes micorritzades, adobs… A més, el recinte comptarà amb un nou ‘Hostal de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, adreçades tant a professionals com al públic en general.

El dissabte dia 10 al matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos truferos i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en Truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la vesprada en un segon torn. Per a participar en aquestes dues activitats és necessari inscriure’s amb antelació en www.trufamaestrat.es.

A les 16:30 està programada la presentació de l’Associació de Truficultores de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentada de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.

Per al diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xarrada- pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. No faltarà el tradicional ‘Concurs de la trufa de major pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, en l’estand de la Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seua exposició al públic. Les tòfones hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les trufes guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació en el certamen en busca “d’una trufa de rècord”.

A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos buscadors de tòfona negra, la tuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on cans posen a prova les seues qualitats olfactives per a localitzar aquest preat fong. Les persones participants, vingudes de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l’Any”, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans de l’entrega de premis.

Més inversió per a posicionar els productes de Castelló

Accions com l’impuls d’aquesta Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat o la participació acabada de concloure a Madrid Fusión formen part del compromís estratègic de la Diputació de Castellón per ajudar a millorar el consum de productes autòctons de la província a través de la seua marca Castelló Ruta de Sabor.

Així, el Govern provincial elevarà enguany als 987.000 euros la seua inversió directament destinada a aquesta finalitat i, amb això, consolidarà la seua aposta per la gastronomia com a generadora de noves oportunitats als municipis de la província. Cal tindre en compte que després de quatre anys de trajectòria, aquesta marca de la Diputació, Castelló Ruta de Sabor, ha aconseguit aglutinar més de 100 productors de 15 sectors agroalimentaris diferents, dues denominacions d’origen, una Indicació Geogràfica Protegida i 6 productes amb distintiu Parc Natural.

Suscríbete a nuestro boletín